Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Σπανακορεβιθάδα πλευρώτους με ανθότυρο


Συνταγή Μαγειρικής


Σπανακορεβιθάδα πλευρώτους με ανθότυρο

Για δύο άτομα που ήμασταν, άφησα περίπου 200 γραμμάρια (μικρά) ρεβίθια Γρεβενών να μουλιάξουν 24 ώρες σε μια κατσαρόλα με νερό και μισή κουταλιά του καφέ σόδα.

Όταν ήρθε η ώρα να μαγειρέψω, τα ξέπλυνα καλά και τα έβαλα να βράσουν σε φρέσκο νερό μέχρι να βγάλουν τους αφρούς τους, τους οποίους και αφαίρεσα.

Ώσπου να βράσουν, ψιλοέκοψα ένα κρεμμύδι και καθάρισα μια σκελίδα σκόρδο. Αφού αφαίρεσα λοιπόν τους προαναφερθέντες αφρούς, προσέθεσα στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, ένα φύλλο δάφνης, δύο φύλλα φασκομήλου, μια χούφτα μάραθο, 3-4 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη και μια μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη. Τ'άφησα να βράζουν σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.

Εντωμεταξύ, ψιλοέκοψα άλλο μισό κρεμμύδι, το σόταρα σε λίγο λάδι και προσέθεσα 400 γραμμάρια πλυμένο σπανάκι. Ανακάτευα τακτικά για να μην "αρπάξουν" κι έριξα και αλάτι με πιμάν ντ'Εσπελέτ (θα μπορούσα να είχα βάλει και πιπέρι, κοινό, ή Καγιέν). Όταν "μάζεψε" το σπανάκι, το έσβησα με μια γουλιά λευκό κρασί Φρασκάτι.

Επίσης, πασάλειψα και λίγα μανιτάρια πλευρώτους με αλάτι, πιμάν ντ'Εσπελέτ, μια σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο κι ελάχιστο λάδι και τα σόταρα σε δυνατή φωτιά, σβήνοντάς τα με το ίδιο κρασί.

Προς το τέλος του βρασίματος της ρεβιθάδας, προσέθεσα και λίγο χοντρό αλάτι. Όταν τα ρεβίθια είχαν μαλακώσει αρκετά (25 λεπτά περίπου), τα σούρωσα και κράτησα το ζουμί τους, Αφού αφαίρεσα τον μάραθο, τη ρίγανη και το φύλλο δάφνης, ξανάριξα τη ρεβιθάδα στην κατσαρόλα, όπου την ανακάτεψα με το σπανάκι και τα μανιτάρια για να γίνουν ένα (2-3 λεπτά) και λίγο πριν τα βγάλω απ'τη φωτιά, προσέθεσα και λίγο μαλακό ανθότυρο, προβαίνοντας και στο τελικό ανακάτεμα πρό του σερβιρίσματος.

Τον ζωμό που σας είπα ότι είχα κρατήσει, τον ήπιαμε ζεστό-ζεστό και στο φαΐ προσέθεσα λίγο λάδι και λεμόνι. Συνοδεύσαμε το γεύμα μας με δυο ποτήρια λευκό κρασί Φρασκάτι. Και μείναμε πλήρως ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα του πειραματισμού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου